© 2019 כל הזכויות שמורות לגרינפיס ישראל

• jaikhenb

התועלת הבריאותית והכלכלית במאבק בשינוי האקלים

עודכן ב: 19 דצמ 2018

עמידה ביעדי הסכם פריז יכולה להציל את חייהם של כמיליון אנשים בשנה ברחבי העולם עד שנת 2050, וזאת באמצעות הפחתת זיהום האוויר בלבד, כך עולה מתוך דו"ח חדש של ארגון הבריאות העולמי. אומדנים אחרונים מפי מומחים מצביעים גם על כך שהתועלת הכלכלית משמירה על הבריאות שתגיע בעקבות פעילות למען מיגור שינוי האקלים, תהיה כמעט כפולה מהמחיר של מדיניות אקלים מקלה.

דו"ח של ארגון הבריאות העולמי (WHO) שהושק בועידת שינויי האקלים של האו"ם (COP24) בקטוביץ, פולין, מפרט מדוע וכיצד שיקולים בריאותיים הם קריטיים לקידום הפעולה האקלימית, ומציג המלצות מרכזיות עבור קובעי מדיניות. חשיפה לזיהום אוויר גורמת ל -7 מיליון מקרי מוות ברחבי העולם מדי שנה, ועולה כ -5.11 טריליון דולר מכספי ציבור. ב -15 המדינות בהן נמצאה הרמה הגבוהה ביותר של פליטות גזי חממה, ההשפעות הבריאותיות של זיהום האוויר עולה יותר מ -4% מהתמ"ג שלהן. נקיטת פעולות שיביאו לעמידה ביעדי הסכם פריז, יעלו כ-1% מהתמ"ג העולמי בלבד.

"הסכם פריז הוא ההסכם בעל ההשלכות הבריאותיות החזקות ביותר של המאה הזאת", הסביר ד"ר טדרוס אדהאנום גבריסוס (Tedros Adhanom Ghebreyesus) מנכ"ל ארגון הבריאות העולמי: "הראיות ברורות, לשינוי האקלים יש כבר השפעה רצינית על חיי אדם ובריאות הציבור. שינוי האקלים מאיים על העקרונות הבסיסיים להם כולנו זקוקים עבור בריאות טובה - אוויר נקי, מי שתייה בטוחים, אספקת מזון סדירה וקורת גג – ועתיד לערער על עשרות שנים של התקדמות בבריאות העולמית. אנחנו לא יכולים יותר להרשות לעצמנו לעכב עוד את הפעולה בתחום האקלים". הפעילות האנושית הפוגעות באקלים כדור הארץ, מזיקה גם באופן ישיר לבריאות. מדובר בעיקר בבשימוש בנפט ובדלקים פוסיליים, אשר מלבד פליטות גזי החממה גם תורם משמעותית לזיהום האוויר.

מעבר לשימוש במקורות אנרגיה דלי פחמן, לא רק ישפר את איכות האוויר, אלא גם יספק הזדמנויות נוספות לשיפורים בריאותיים מיידיים. לדוגמה, הצגת אפשרויות "תחבורה פעילה" כגון רכיבה על אופניים, יסייע להגביר את הפעילות הגופנית ותוכל לסייע במניעת מחלות כמו סוכרת, סרטן ומחלות לב.

הדו"ח החדש של ארגון הבריאות העולמי שמתפרסם לרגל ועידת שינו האקליל של האו"ם מספק המלצות לממשלות כיצד למקסם את היתרונות הבריאותיים בהתמודדות מול שינויי האקלים, וכיצד ניתן למנוע את ההשפעות הבריאותיות החמורות ביותר של האתגר הגלובלי הזה.

הדו"ח מתאר כיצד מדינות בעולם פועלות כעת על מנת לצמצם את נזקי ההשפעות של שינויי האקלים - אך היקף התמיכות עדיין אינו מספיק, במיוחד עבור מדינות מתפתחות באיים קטנים ומדינות פחות מפותחות. "כעת יש לנו הבנה ברורה של מה צריך להיעשות על מנת לשמור על בריאות הציבור מפני שינויי האקלים – החל מבניית מרכזי רפואיים עמידים וברי קיימא, לקידום מערכות התראה משופרות המתריאות בפני מזג אוויר קיצוני והתפרצות מגיפות. אבל חוסר היכולת להשקיע, משאיר כעת את האוכולוסיות הפגיעות ביותר מאחור", אמר ד"ר ג'וי סנט ג'ון, עוזר המנכ"ל הכללי לענייני אקלים בארגון הבריאות העולמי.